Jönköping

Rullstolsburen nekades intervju

Per Brahegymnasiet i Jönköping har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen. Johan Bredberg har lärarexamen och sökte jobb på skolan. Men när rektorn fick veta att Johan, som har en cp-skada, satt i rullstol fick han inte ens komma på intervju och jobbet gick istället till en obehörig lärare.

Johan Bredberg har en cp-skada sedan födseln och är rullstolsburen. Men det var inget som hindrade honom från att läsa fem år på högskolan. I dag har har en lärarexamen.

Men drömmen om ett jobb har än så länge bara stannat vid en dröm. Han har sökt flera jobb utan framgång. Varje gång han fått komma på intervju, har det varit när han inte nämnt sitt handikapp.

– Jag har tidigare upplevt hur det är att bli bortvald, men inte så tydligt som nu.

Behövde inte komma

Droppen för Johan blev jobbet han sökte på Per Brahegymnasiet i Jönköping i början av sommaren. Ett vikariat på 25 procent på medieprogrammet

Efter att Johan skickat in ansökan ringde rektorn upp, men när Johan sa att han var rullstolsburen behövde han inte komma på intervju.

Jobbet som lärare inom exponering och utställningsdesign, som tjänsten gällde, innebar mycket klättrande på stegar och bära saker och det gick ju inte, menade rektorn.

Samtalet bevittnades av Johans assistent Tommy Gårdman, som fick samma intryck som Johan.

– Jag fick intrycket att han nekades intervju på grund av att han satt i rullstol och det är väldigt sorgligt.

Har betydelse

Johan fick inte tjänsten. Istället gick den till en obehörig lärare och Johan har nu anmält fallet till Diskrimineringsombudsmannen.

Jan Birgersson heter rektorn på Per Brahegymnasiet som hade kontakt med Johan. Han förnekar förstås diskriminering och säger att Johan inte var intressant för att han saknade erfarenhet och utbildning just inom den inriktningen som var aktuellt.

Den person som fick tjänsten istället för Johan hade 13 års yrkeserfarenhet och det vägde över, menar han, men utan omsvep erkänner Jan Birgersson samtidigt att Johans handikapp spelar in.

– Det spelar in att han är rullstolsburen, men den främsta anledningen var att han inte hade rätt bakgrund.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se