jönköping

Värre på studentbostadsfronten

Inför höstterminen kommer det bli extremt svårt för studenter att få tag på bostad. Det menar studentkårens nya ordförande Johan Sjögren, som säger att det finns ovanligt få lediga studentlägenheter just nu.

I flera år har det varit svårt för studenteri Jönköping att få tag i lägenhet när höstterminen börjar. Söktrycket ökar stort, när antagningsbeskeden för högskolan kommer i mitten av juli och studentkåren uppmanar alla som har en soffa eller ett rum till en student att höra av sig. På hemsidan studbo - där de flesta hyresvärdars studentlägenheter samlas - finns det just nu bara två lediga lägenheter. Söktrycket på de centrala lägenheterna kan vara mer än hundra personer per lägenhet.

Kommunens bostadsinformatör får många samtal från studenter, som inte har någonstans att bo när terminen börjar. Då hjälper man till med tillfälliga lösningar - som att hitta soffor att sova på tills en permanent bostad dyker upp.

Men stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Samuelsson menar att studentkåren överdriver krisen och att det alltid brukar lösa sig en bit in på terminen.

Enligt Anders Samuelsson har kommunen beviljat många bygglov för studentbostäder och att det nu är upp till bostadsbolagen att faktiskt bygga bostäderna. Han tror att finanskrisen kan ha stoppat flera planerade byggen.

Men studentkårens ordförande menar att det inte är några dyra lyxlägenheter som behöver byggas till studenterna.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se