jönköping

Kan få skadestånd för uteblivet jobb

Per Brahegymnasiet kan ha gjort fel, när man nekade rullstolsburne Johan Bredberg jobb på skolans medieprogram, trots att han har lärarexamen.

Rektorn på skolan medgav i Nyheterna i morse att Johan inte fick jobbet delvis för att han sitter i rullstol, men Diskrimineringsombudsmannen är kritisk.

Enligt Ola Sandström, jurist hos Diskrimineringsombudsmannen är skolan skyldig att utreda om tjänsten kan göras tillgänglig för handikappade.

Rullstolsburne Johan Bredberg från Jönköping berättade i Nyheterna tidigare i dag hur han efter fem års högskolestudier och lärarexamen sökte jobb på Per Brahegymnasiet, en tjänst på medieprogrammet med inriktning mot exponering och utställningsdesign. Rektorn ringde upp Johan men när Johan berättade att han satt i rullstol var han inte intressant längre. Det blev inte ens en intervju och tjänsten gick istället till en obehörig lärare.

Rektorn Jan Birgersson erkände att det delvis handlade om Johans handikapp.

Men, att bara på telefon konstatera att Johan inte skulle klara tjänsten, det håller inte, menar Ola Sandström, jurist hos diskrimineringsombudsmannen. Skolan är skyldig att utreda om man kan förändra lokalerna eller undervisningen på något sätt som underlättar för Johan. Men det har man inte gjort. Johan ratades bort redan i telefonen

Efter en anmälan från Johan ska nu Diskrimineringsombudsmannen granska fallet och det kan sluta med att skolan får betala ut skadestånd till Johan.