Besviken LO-bas efter ministermöte

Idag träffas arbetsmarknadsministrar och höga fackliga representanter på ett möte i Jönköping för att diskutera jobbkrisen, men facket och Europas ministrar är långt ifrån överens om hur man ska lösa krisen. Det säger LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin, som också är ordförande för det europeiska facket.

Wanja Lundby Wedin var lite besviken efter samrådsmötet med ministrarna.

Hon menar att facket inte får något gehör.

Det var några ministrar och en representant från komissionen, som träffade representanter från utvalda organisationer bland annat europeiska facket.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin deklarerade på presskonferensen att krisen inte har partifärg eller nationalitet och han beskriver dagens diskussion med organisationerna som öppenhjärtig och meningsfull.

Han menar att det viktigaste är att göra något åt den ekonomiska krisen, så att företagen vågar anställa.

Men han var inte överens med Wanja Lundby Wedin om gemensamma regler på arbetsmarknaden. Han tycker att relationerna ska skötas av marknaden och inte lagstiftas.

Och trots att inte facket och ministrar var överens, så tyckte arbetssökande Peter Larsson som gick till arbetsförmedlingen ett kvarter bort, att det var bra att de diskuterade arbetsmarknadspolitiken.