Länet

Åskan ger fler skadeanmälningar

Åskskade-anmälningar ramlar nu in till försäkringsbolagen efter den senaste tidens många åskväder. Nyheterna har varit i kontakt med flera försäkringsbolag i länet och samtliga vittnar om en tydlig ökning av antalet skador som orsakats av åska.

Andreas Flygare är chef på skadekundservice på Länsförsäkringar i Jönköping och han berättar att anmälningarna med skador relaterade till åska har ökat rejält den senaste tiden.

– Vi har ett stort inflöde av sådana samtal. I fredags, av de skador vi registrerade då, så handlade 80 procent om åskskador och det är en mycket hög siffra, säger han.

Värst drabbade är ofta villaägare, som bor utanför städer. När det smäller till, så är det många telefoner, tv-apparater och modem som går sönder, men även kylskåp, frysar och spishällar kan förstöras när åskan slår ner.

Enligt försäkringsbolagen så ersätts skadorna av hemförsäkringen.

Det finns dock ett enkelt sätt att skydda sig mot åskan.

– Dra ur sladden, kanske också även om man är hemma. För vi har haft kunder som har sagt att jag var hemma, jag hörde den första åskknallen och då gick jag till datorn, men när jag kom fram var det för sent, säger Andreas Flygare.

Anna-Karin Linnaeus Elfströms familj hör till dem som har fått flera saker förstörda av åskan.

– Senast nu var på midsommarafton. När vi kom hem så hade tv:n gått sönder och jordfelsbrytaren hade slagit på - slagit av strömmen då på kyl och frys också, som hade sju plusgrader i frys, berättar hon.

I maj hade familjen dessutom ett blixtinslag som förstörde antennuttaget för tv:n i vardagsrummet och för några år sedan hade de också en tv som gick sönder.

– Vi tycker ju att vi är lite olycksdrabbade, men det kunde ju ha varit värre också. Vi får väl kolla upp om det finns något mer man kan göra för att förhindra sådana här olyckor, för det börjar bli lite tjatigt, säger Anna-Karin Linnaeus Elfström.