Tio dömda i stor knarkhärva

Idag kom domarna mot de tio män som varit inblandade i den stora cannabishärvan, som nystades upp i våras. Bland de dömda finns tre män från Värnamo och en från Gislaved.

Det var i början av mars som Kronobergspolisen tillsammans med polis från Skåne och Jönköping slog till mot männen, mitt under pågående knarkaffär. Då hade man utfört omfattande avlyssningar av männen, övervakat deras sms-trafik och följt efter dem till Mörarp utanför Helsingborg, där affären skulle göras upp.

Vid tillslaget fann man åtta och ett halvt kilo cannabis till ett värde av runt 365 000 kronor.

Åtalet är ett av de största narkotikaärendena i Kronoberg någonsin. Två åklagare har varit inblandade i förundersökningen, första gången någonsin i länet och rättssalen har varit för liten för det stora antalet åtalade. Åhörare har därför fått sitta i ett annat rum.

Nio av männen, däribland en 30-åring tidigare bosatt i Växjö, dömdes i dag till fängelse i mellan ett och fem år för bland annat grovt narkotikabrott, den tionde dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst. En av dem kommer också att utvisas efter avtjänat straff.