eksjö

Kritik mot Höglandssjukhuset - tog ej självmordsbenägen på allvar

Socialstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot Höglandssjukhuset i Eksjö. Det gäller hur de hanterar självmordsbenägna patienter på psykiatriska kliniken. Detta efter att en kvinna tog livet av sig på kliniken för knappt ett år sedan.

I ungefär fem år hade kvinnan, som var i 40-års åldern, varit i mer eller mindre kontinuerlig kontakt med psykiatrisk vård - både sluten tvångsvård och öppenvård. Hon led av ångest och svåra självmordstankar och behandlades bland anant med med elektricitet, olika läkemedel och terapi.

Bedömningen om kvinnans tillstånd varierade, hon var i flera perioder tvångsomhändertagen med extra tillsyn. Men en dag i juli bedömdes hon inte vara särskilt självmordsbenägen och fick ingen extra tillsyn. En dag senare lyckades hon ta sitt liv på kliniken.

Trots att kvinnan varit uppenbart självmordsbenägen tilläts hon ha tillhörigheter, som hon kunde använda för att ta sitt liv. Och det är en av bristerna som Socialstyrelsen nu kritiserar.

Socialstyrelsen tycker också att det inte funnits tillräckligt bra bedömningar om hur självmordsbenägen kvinnan var. Bland annat hade kliniken litat på kvinnan, när hon lovat att inte skada sig, eftersom det var en hederssak för henne att lova något sådant. Men sådana löften kan man inte ta ifrån en självmordsbenägen patient, menar Socialstyrelsen.

Nu måste psykiatriska kliniken i Eksjö bättra sig - man måste bland annat göra tydliga bedömningar om självmordsrisker och skapa en säkare miljö för patienterna för att förhindra liknande fall i framtiden.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se