Vetlanda

Designer stämmer företag för stöld

Vetlandadesignern Bo Ekström stämmer nu leksaksföretaget BRIO för att de ska ha stulit hans mönster av ett populärt skötbord.

Sedan augusti 1991 har Bo Ekström från haft mönsterskydd på sitt skötbord som han designat - det betyder att han har ensamrätt att använda mönstret till skötbordet. Sedan 1991 har han också haft ett återförsäljaravtal med leksaksjätten BRIO vilket betydera att de fått ensamrätt att sälja skötbordet i Norden.

Förra året fick han veta att företaget tagit fram ett nästan identiskt skötbord. Han menar att de använt hans design och börjat producera en egen variant i Kina.

Slutade sälja skötbordet
När han meddelade BRIO att han hade mönsterskydd på sin design och att det strider mot återförsäljaravtalet, där man är skyldiga att vara lojala mot varandra, så slutade BRIO inte sälja sin variant av skötbordet. Då sa Bo Ekström upp återförsäljaravtalet.

Skötbordet tillverkas på en fabrik i Bankeryd. Sedan BRIO började med tillverkning av det liknande skötbordet har försäljningen av Bo Ekströms skötbord gått ned och flera har fått gå från fabriken i Bankeryd på grund av det.

Påfrestande process
Nyheterna har varit i kontakt med BRIO men de meddelar att de inte vill uttala sig medan rättsprocessen pågår.

Bo Ekström tycker att upphovsrätten är viktig och att kreatörerna måste skyddas - det är därför han har valt att gått vidare med fallet och stämt BRIO. Hela processen har kostat honom mycket, både ekonomiskt och psyksiskt.

– Det är väldigt tröttande och jag har lagt ut väldigt mycket pengar på det.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se