Facket granskar fallet Johan

Facket ska nu granska fallet med läraren Johan Bredberg som blev nekad en tjänst på Per Brahegymnasiet i Jönköping delvis för att han var rullstolsburen.

Tjänsten gick istället till en obehörig lärare, trots att Johan har fem års lärarutbildning. Det kunde Nyheterna avslöja tidigare i veckan.

Fallet är anmält till Diskrimineringsombudsmannen som nu har bett Lärarförbundet att utreda vad som hänt. Johan är medlem i facket och då är det rutin att DO lämnar över fallet till facket som får driva frågan.

Johan hade sökt tjänsten och rektorn Jan Birgersson ringde upp Johan, men när han fick höra att Johan var rullstolsburen, så var det inte längre intressant. Johan upplever att det var på grund av sitt handikapp som han inte fick tjänsten. Rektorn har tidigare sagt till Nyheterna att det var kompetensen som var avgörande, inte Johans handikapp. Samtidigt erkänner rektorn att Johans handikapp spelade in.

- Det är anmärkningsvärt att Johan inte ens fick komma på intervju. Vi ska titta på det här, säger Anna Thor på Lärarförbundet till Nyheterna.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se