Sofie-fallet avslutas i Hovrätten

Idag avslutades hovrättsförhandlingarna det uppmärksammade fallet Sofie. Försvaret ville att den 42-årige mannen skulle släppas fri i väntan på domen, men rätten beslutade att han ska vara kvar i häktet tills domen meddelas.

Åklagaren yrkar på ett hårdare straff än den 42-årige mannen dömdes till i tingsrätten. Mannen har ju erkänt att han haft sex med den då 14-åriga Sofie och hennes kompis, men hans advokat, Elisabeth Nygren, yrkade på att han ska frikännas och att målet ska ogillas.

– Sex är det ju många människor som har. För att det ska vara våldtäkt så krävs det ju att det är hot eller våld inblandat och det har enligt min klient inte förekommit här, säger Elisabeth Nygren till Nyheterna strax efter att förhandlingarna avslutats i hovrätten.

Den 42-årige mannen dömdes i tingsrätten till 3 års fängelse för våldtäkt på Sofies kompis och för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning i fallet med Sophie. Sofie mötte 42-åringen när hon bodde på behandlingshemmet Lövingstorp i Jönköping, och han har erkänt att han sex med Sofie. Han har också försett henne med amfetamin. Ett år efter händelserna anmälde Sofie mannen för våldtäkt, något som han hela tiden har nekat till.

Samma dag som rättegången mot mannen skulle ha inletts begick Sofie självmord. Och först valde åklagaren att lägga ner åtalet eftersom Sofie inte kunde vittna. Men åtalet togs upp igen och mannen dömdes då alltså av tingsrätten till fängelse.

Båda parter överklagade domen och idag avslutades alltså förhandlingarna i hovrätten. Åklagaren menar att mannen bör dömas till 4,5 års fängelse, eller ännu längre om hovrätten anser att det rör sig om en våldtäkt även i fallet med 15-åriga Sofie.