"För få bevis mot misstänkt sopförare"

En sopförare vid det kommunala bolagen Nässjö affärsverk anklagas nu av sin arbetsgivare för att ha tömt sopor gratis åt minst sex företag i kommunen och sedan fått ersättning, gåvor, fika och middagar av företagen som tack för hjälpen.

Facket tar nu strid för den man som fått sparken av kommunala bolaget Nässjö affärsverk.

Fallet med den mutade sopföraren kan nu också leda till en granskning av kommunrevisionen i Nässjö. Revisionens ordförande, moderaten Bert Johansson, säger till Nyheterna att det är viktigt att kommunen har rutiner för intern kontroll så att sådant här upptäcks. Revisionen ska på sitt möte i augusti ska ta upp fallet och besluta om man ska granska hur Nässjö affärsverk organiserat det här.

Detta ska ha pågått under flera år, men hur länge vet man inte, men mannen har varit anställd i flera decennier. Enligt Nässjö affärsverk har han blåst sin arbetsgivare på minst 160 000 kronor, men det kan alltså vara mycket mer än så.

Men bevisen som Nässjö affärsverk har är för tunna, menar facket. Och enligt nyhetrnas källor är det sopförarens kollegor som upptäckte det misstänkta fusket, kollegor som suttit med i bilen och sett mannen tömma sopor oftare hos företagen än vad avtalen säger och de har även sett hur han fått dom här gåvorna. Nässjö affärsverk har inga bevis i siffror, det är nu något som polisen får utreda.

Den misstänkte sopföraren har avböjt att kommentera, men genom sin fackliga repressentant hälsar han att han är oskyldig och säger att han blivit bjuden av företagen för att de varit nöjda med hans insats.

Den anställde har varslades igår om avsked av Nässjö affärsverk och går nu hemma i en vecka med lön till dess att det blir fackliga förhandlingar nästa fredag.