Höga lönelyft för sjuksköterskorna

Landstingssjuksköterskorna får höjda löner. Ett tvåårigt avtal ger i snitt 9,1 procent i lönelyft för sjuksköterskorna i Jönköpings läns landsting. Men hur mycket varje enskild sjuksköterska får är inte klart än.
Ute på avdelningarna och klinikerna i landstinget pågår det lönesamtal nu. Varje sjuksköterska ska förhandla om vad just hon eller han ska få i lön. Och resultatet kan bli upp till ett par tusen i månaden. Mest får sjuksköterskorna på Höglandet och i Värnamo eftersom det är svårt att få personal dit. I Jönköping beror lönesättningen bland annat på vilken utbildning, erfarenhet och vilka arbetsuppgifter man har. Sjuksköterskan Annika Bergdahl på Hälsan 2 i Jönköping tycker att det är ett riktigt bra avtal. Också undersköterskorna får höjda löner. Men deras avtal är lägre än sjuksköterskornas, 7,65 procent på två år, trots undersköterskornas strejk i våras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".