Länet

Jourhjälp till företagare

Företag som drabbas av de tuffa ekonomiska tiderna kan nu få hjälp. Regionförbundet i Jönköpings län har tillsammans med föreningen Företagarna och Almi Företagspartner startat en företagsjour och den har redan blivit populär.

Sedan början av juni har företagare kunnat höra av sig till jouren och intresset har varit stort, säger Frida Boklund, som är regionchef på företagarna i Jönköping.

– Jag tror att det är egentligen nu det behövs. Det är fortfarande tuffa tider kvar. Det är nu det är massa nya strategier som måste tas fram och jag tror det är bra att det finns en samtalspartner, säger hon.

I drygt tre veckor har företagsjouren i jönköpings län varit igång och många företag har hört av sig. Hittills är det drygt 10 företag som får hjälp och råd och det förväntas blir många fler under sommaren. Liknande projekt har funnits på andra håll i landet med mycket lyckade resultat.

Göran Kvarnström åker ut till företagen som hör av sig till jouren och han tror att det går att rädda många företag och jobbtillfällen.

– Det hoppas jag. Det är jag ganska övertygad om att det kommer att göra också. Man har ju haft liknande företagsjourer i Västra Götalands län och där bedömer man att man har räddat ungefär tusen arbetstillfällen under en tioårsperiod.

Företagarna som hör av sig till jouren kan få hjälp med det mesta. Ofta handlar det om ekonomi, men det går till och med att få psykologhjälp genom jouren om det skulle behövas, säger Frida Boklund på Företagarna.

– Det kan till exempel vara hur man ska finansiera, hur ska jag investera, vad ska jag göra med mina stora lokaler, hur ska jag göra med mina anställda. Men det handlar mest tror jag om att få prata av sig, säger hon.

När det ekonomiska läget vänder hoppas Frida Boklund att jouren får finnas kvar för att fortsätta hjälpa företagare, men med andra frågor.

– Företagare ska ha allt stöd de kan få, så jag ser gärna att den här funktionen får fortsätta, men den kanske då går över i mer affärsutvecklande eller bara hitta på nya affärsplaner och sådana saker, säger hon.

Emma Svensson
emma-svensson@sr.se