Nytt trafikmode kan bli fara för barn

Det har blivit allt populärare med elsparkcyklar bland barn. I sommar lanserades elsparkcyklarna som spås bli en riktig fluga i höst men nu får dom kritik av NTF som tycker att elsparkcyklarna är farliga för barn.
- Det är fruktansvärt. Barnen har inga som helst trafikkunskaper och dom har inget vidvinkelseende heller, så dom ser ju inget runt omkring sig, säger Åke Qvarnström som är chefskonsult på NTF i Jönköpings län. Elsparkcyklarna går i 20-25 kilometer i timmen och har inga krav på åldersgräns eller hjälm så länge dom framförs inom inhängnat område. Dom klassas i princip som mopeder vilket gör att det är olagligt för barn att köra med dom på gator och trottoarer. Dom flesta försäljarna infomerar om detta när elsparkcykeln säljs men när den väl är såld svär försäljarna sig fria från allt ansvar. - Eftersom vi har sagt att dom inte får användas utanför inhängnat område så lättar det vårt samvete lite. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen sköter dom rätt, konstaterar Mikael Wallberg som är gruppledare på Jula Postorder i Jönköping. Åke Qvarnström på NTF är dock kritisk till försäljarnas inställning och menar att ansvaret är delat. - Det vet vi ju att när det blir tryck på föräldrarna från barnen då släpper dom efter och då skickar dom ut barnen i trafiken för normalt sett har du ingen så stor trädgård att du kan köra med den där. Åke Qvarnström är också orolig inför framtiden. - I och med att vi ser att mopedolyckorna ökar så måste vi bli ännu oroligare när elsparkcyklarna kommer ut i trafiken, avslutar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".