Kroniskt sjuka drabbas av hyrläkarstopp

Det är de kroniskt sjuka patienterna som kommer i kläm när sjukvården tvingas göra prioriteringar efter det att hyrläkarstoppet infördes för snart en månad sen.
På Gislaveds vårdcentral saknas det åtta läkare och de sex som finns kvar tar hand om akut sjuka patienter, barn samt personer från äldreboenden. Det innebär att patienter som egentligen ska komma på kontroller för högt blodtryck, ledbesvär och andra kroniska sjukdomar tvingas vänta. Och personalen kan inte ge besked om när de kan få komma, för väntelistorna täcker bara två dagar i taget. Hyrläkarstoppet infördes för en knapp månad sedan. Orsaken var att hyrläkarna var för dyra, byttes ut för ofta och innebar bristande säkerhet. Hyrläkarstoppet ska vara i första hand i tre månader. En utvärdering av sjukvårdsledningen bestämmer sedan om det blir ytterligare förlängt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".