Vill vi betala mer för mjölken?

Sveriges mjölkbönder går på knäna. Högre kostnader och lägre intäkter gör att många får betala för att producera mjölk. Men bönderna borde få mer betalt för sin mjölk. Det anser de flesta vi talat med.

- Upp till en tia. Vi behöver dricka mjölk och stödja Sveriges bönder, säger exempelvis Anette Celinder.

På ett år har mjölkböndernas ersättning minskat med ungefär 1,30 kronor per liter och det gör att de flesta går back på sin verksamhet idag.

I handeln kostar en mellanmjölk idag runt sju kronor. Det är faktiskt något billigare än vad flaskan med det kolsyrade vattnet i samma affär kostar. På tok för billigt, tycker mjölkbonden Mikael Bäckström från Aneby.

- Helst tre, fyra kronor mer. Idag är det ett oerhört lågt pris i butiken, det är nästan så man skäms.

De handlare vi talat med håller med - mjölken är för billig, men ingen vill höja av rädsla för att tappa kunder. Mjölken är, tillsammans med en del andra basvaror, en helig ko.

- Det är klart att mjölken är en sådan produkt som vi vet att många köper och det är många kunder som tycker att prisbilden är viktig, speciellt nu när det är lågkonjunktur. Det är klart att vi ogärna höjer priser säger Staffan Ekengren som är presschef på ICA AB.

Enligt Ekengren kan ICA, via förhandlingar med sina leverantörer, höja priserna under förutsättning att höjningen gynnar - i det här fallet - mjölkbönderna.

- Det är naturligtvis viktigt att Sveriges mjölkbönder har en situation som är rimlig och fungerar. Allmänt sett kan vi inte se att kunderna efterfrågar högre priser, det kan vi inte se säger Ekengren.

Tobias Wåhlén, på Arlas pressavdelning, säger till SR Jönköping att konkurrenssituationen inte tillåter någon prishöjning. Enligt honom är risken då stor att någon aktör då istället väljer att ta in billigare mjölk från annat håll.

- Det är en övervintring som mjölkbönderna och vi producenter måste ta oss igenom tillsammans. Det är en enormt tuff situation säger Wåhlén.

David Westh
david.westh@sr.se

Läs även: