Värnamo

Ungdomar försvarar sig

Nu försvarar sig de utpekade ungdomarna i Folkets Park i Värnamo, som anklagats för skadegörelse och inbrott.

En 70åring är polisanmäld för misshandel sedan han gav en 13-åring en örfil i söndags. 70-åringen blev kallad gubbjävel när han sa till 13-åringen att sluta cykla uppe på minigolfbanan.

– Jag kan förstå att han blev arg på mig, men det ger honom inte rätt att slå mig för det, säger 13-åringen som fick örfilen.

Sedan i maj har det varit omfattande skadegörelse och sju inbrott i Folkets Park i Värnamo. Gäng med ungdomar samlas i parken, ofta kvällar och nätter. Under helgen som gick trappades motsättningarna upp ännu mer mellan de ideellt arbetande pensionärerna och ungdomarna.

13-åringen och hans kompisar ringde efter polisen i söndags när det rann över för 70-årige Ronald Fasth. Han hade precis plockat upp 75 tomma starkölsburkar, hört hur 13-åringen river ut dem, cyklar i dem så det smäller och sen cyklar upp på minigolfbanan bland hindren skriker gubbdjävel och senare cyklar upp på serveringen bland bord och stolar.

Han ger då 13-åringen en örfil har han själv berättat här i radio och är polisanmäld för misshandel. Ungdomarnas version skiljer sig så tillvida att de säger att 13-åringen inte skrek gubbdjävel förrän efter örfilarna.

– Jag blev arg när han slog mig och sa det.

Pensionärerna som jobbar ideellt i minigolfkiosken och serveringen är trötta på all nedskräpning, skadegörelsen, inbrotten och klottret. De har också tröttnat på att ungdomarna inte lyssnar när de säger till dem.

Ronald Fasth hävdar också att han aldrig har uttalat sig rasistiskt. Men ungdomarna känner sig kränkta och säger att de är utsatta för rasism av pensionärerna. Ord står mot ord.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se