länet

Hjälpas åt bästa sättet

Under semestern är det många som oroar sig för inbrott i sin villa eller lägenhet och metoderna för att hålla tjuven borta är många.

Men faktum är att flest inbrott sker på vintern, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Men det finns bra sätt att skydda sig mot tjuven under semestern.

– Allt handlar om att få huset att se bebott ut, säger Gert Kvick från polisen i Jönköping.

I semestertider är hus och lägenhetsägare ofta oroliga att få inbrott under semestern, när huset får stå tomt ett par veckor.

Kan känna oro
Inbrottslamen säljer som smör under sommarveckorna och knepen för att undvika att tjuven väljer just ens eget hus är många. Att grannen parkerar bilen på uppfarten, eller hänger tvätt på ens tomt eller kanske timer på lamporna så att det lyser i huset är vanliga knep enligt Gert Kvick.

– Jag kan förstå att folk känner sig oroliga när de lämnar sitt hus, men har man bara bra grannar ska man inte behöva vara det. 

Grannsamverkan bäst
Men det bästa sättet att undvika inbrott är grannsamverkan, menan han. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, finns det forskning som visar att grannsamverkan kan minska brottsligheten med drygt 25 procent.

I en svensk undersökning där 20 personer som begått bostadsinbrott intervjuades, förklarade 19 av dem att de var mer försiktiga eller helst undvek områden med grannsamverkan.

Och att ha grannsamverkan innbär inte att någon av grannarna ska patrullera i området. När grannarna sammarbetar så ökar tryggheten i området, fler vågar vara ute mer och då ökar den sociala kontrollen automatiskt. Dessutom får grannarna bättre kontakt med varandra, säger Gert Kvick

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se