Fantastisk svampsäsong i sikte

Förutsättningarna för ett bra svampår är goda. Vädret den senaste tiden har varit idealiskt.

Mycket regn och värme är idealiskt för svamparna, enligt svampkonsulent Marie Jadner. Sveriges Radio träffar henne i svampskogen.

– Här har vi en Björksopp. Det är en svamp som man kan äta och som lite försiktigt har börjat komma. Jag kan tänka mig, nästa vecka om det blir regn, så kommer det mycket soppar, även lite kremlor, då tror jag också att kantarellerna ytterligare har kommit längre så de blir lite större än de är idag, säger Marie Jadner.

Än så länge så är det inte jättegott om svamp men sommarkantarellerna har börjat växa till sig. Även andra svampar som soppar och kremlor har börjat komma. Marie Jadner tror att det blir ett riktigt bra svampår i år.

– Ja, det har både varit varmt och det har kommit mycket regn. Så jag tror vi kommer få en fantastiskt bra svampsäsong med det här vädret som är just nu, säger Marie Jadner.

Det är många som har väntat länge på att få dra på sig stövlarna och ge sig ut med sin svampkorg. Men för den som är ovan kan svampplockningen vara livsfarlig. För varje år så är det flera personer i Sverige som blir allvarligt förgiftade av svamp.

– Det som är mitt allra viktigaste råd det är: Chansa inte, plocka ingen svamp som du känner dig osäker på. Det är otroligt viktigt. Lär av någon kompis som kan mycket svamp, anmäl dig till en svampkurs, men chansa aldrig för det kan bli jättetråkiga konsekvenser om du äter fel svamp, säger Marie Jadner.