Det var masstart i både herr- och damklassen.

Lind och Jansson imponerade i O-ringen

William Lind kanske förvånade någon, däremot knappast Helena Jansson. Det blev hårda strider på såväl herr- som på damsidan när elitserieklasserna i O-ringen körde igång på söndagseftermiddagen.

Redan från start i herrarnas 18-kilometer lång lopp var det ett helt koppel löpare som höll ihop, oftast ledda av Moras Martin Johansson.  Det var också Johansson som vann det första "spurtpriset", där första löpare in på varvningen fick ett antal sekunder att dra av efter nästa etapp.

Ett helt koppel löpare var det också som dök upp till den spurt, som kom att avgöra hela etappen. William Lind från Malungs OK Skogsmårdarna vann, knappt före förhandsfavoriten Emil Wingstedt. Lukas Peterson, Umeå, sju sekunder efter som trea.

Tätt var det även i damklassen, men där var det betydligt färre löpare inblandade i tätstriden. Från start handlade om IF Hagens Helena Jansson och Ulricehamns Schweizare Simone Niggli-Luder.

Ett tag ledde Jansson till synes betryggande, men Niggli kom ikapp men fick ändå ge sig med tio sekunder.

- När vi sprang de sista kilometrarna, då jag visste att vi hade samma kontroller, försökte jag tänka VM-stafett. Hade det varit VM-stafett hade jag aldrig gett mig mot Schweiz säger Jansson.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".