Låglöneländer hotar länets underleverantörer

Allt fler storföretag lägger ut sin produktion till låglöneländer och det här skapar stor oro bland underleverantörerna i länet.
Nu senast är det Electrolux som aviserat att man vill lägga ut mer tillverkning på andra håll i världen och det ökar pressen på dom svenska företag som vill fortsätta leverera. I Småland finns flera företag som till exempel är beroende av Electrolux-företaget Husqvarna. Ett av dom är Walles Metallfabrik utanför Gnosjö. - Jag blir orolig. Vi måste se Sveriges bästa i första hand och se till att vi kan konkurrera på lika villkor med andra länder, säger Patrik Andersson, en av delägarna i Walles. Walles metallindustri i söderby utanför Gnosjö har ett 20-tal anställda och tillverkar olika plåtdetaljer, framför allt till Husqvarnas åkgräsklippare som står för halva omsättningen idag, en produkt som sysselsätter även 10-15 andra företag här i trakterna. Och även om ingen pekat ut just den delen av Electrolux sortiment så lever underleverantörena hela tiden med vetskapen om att det står låglöneländer i kö för att ta över. När åkgräsklipparna en gång introducerades dök en representant för Husqvarna upp på Walles med en bunt ritningar under armen och frågade den dåvarande ägaren om han med sitt kontaktnät kunde fixa fram dom underleverantörer som behövdes. På ett stormöte bland företagarna i Gnosjö fördelades produktionen. Idag är det helt andra metoder som gäller. Men Patrik Andersson varnar samtidigt för en övertro på låglöneländer, själv har han fått ta över order där företag ångrat sig och tvingats flytta hem igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".