länet

Friskolor lockar inte elever

Länets fristående gymnasieskolorna i Jönköpings län fyller inte upp sina platser inför höstens skolstart. 52 nya gymnasieprogram startas till hösten samtidigt som årskullarna blir mindre och elevunderlaget sviktar.

Karl-Gustav Stavström, kanslichef på Friskolornas riksförbund, menar att en hårdare konkurrens mellan friskolorna och en ökad nyetablering kan öka kvaliteten på friskolornas gymnasieprogram. Samtidigt kommer flera av friskolorna i Jönköpings län att ta emot långt ifrån det antal elever, som det finns har kapacitet för.

På Kitas gymnasium i Jönköping har endast 21 elever blivit antagna till hösten, trots att skolan har kapacitet för 60 nya elever. Jensen-gymnasiet, också det i Jönköping, har plats för 130 förstaårs- elever, men bara 31 stycken har, än så länge valt att gå där till hösten. Dock är man på Jensen- gymnasiet nöjd med antalet elever, eftersom det är en nystartad skola. John Bauer-gymnasiet är en av få friskolor i Jönköpings län, som fyller upp sin elevkapacitet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".