Tvist i spåren av Hemgårdsskandalen i tinget

I dag ställdes Gislaveds kommun inför tingsrätten för den riksbekanta vårdskandalen på äldreboendet Hemgården för snart två år sedan. Två vårdbiträden fick ju sparken, sedan en gömd bandspelare avslöjat att en 94-årig kvinna utsatts för kränkande tillmälen. Åklagaren kom fram till att vårdbiträdena var oskyldiga. Idag krävde dom via sina advokater Magnus Möller och Kjell-Åke Lundin skadestånd av kommunen.
Doe båda vårdbiträdena fanns inte på plats vid den förberedande förhandlingen i Värnamo tingsrätt nu i eftermiddag. Men när målet avgörs senare i höst kommer inte bara vårdbiträdena, utan också runt tio vittnen att höras. I dag krävde vårdbiträdena genom sina advokater Magnus Möller och Kjell-Åke Lundin att avskedandena skulle förklaras ogiltiga. Dessutom vill de ha skadestånd och lön för den tid som gått sedan de tvingades sluta. Men parterna står mycket långt ifrån varandra, de var inte ens överens om vilken lön vårdbiträdena haft. Gislaveds kommun anser sig ha handlat helt rätt som gav kvinnorna sparken eftersom de, enligt kommunen, brutit mot anställningsavtalet och inte rapporterat varandra för de grova ord som yttrades mot den 94-åriga kvinnan på Hemgården. Allt avslöjades ju genom att kvinnans son gömt en bandspelare i en bokhylla. Advokat Kjell-Åke Lundin hade synpunkter på bandet. Han hävdade att det spelats in på fel hastighet så att det som sägs låter mer aggressivt än vad det i verkligheten var. Det blev också resonemang om vem som sagt vad på bandet och advokat Magnus Möller ansåg att hans klient inte sagt något som kan verka kränkande. Tingsrätten i Värnamo hoppas kunna avgöra den här tvisten i november.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".