Michael Edvinsson, kassör och Anders Bergström, ordförande för RFSL Jönköping. Foto: Jonna Lahdensuo/SR Jönköping
Länet

HBT-personers mötesplats kan försvinna

Det börjar bli tomt i kassan hos föreningen RFSL Jönköping som inte får sina ansökningar beviljade av Jönköpings läns landsting.

Trots att socialstyrelsen varje år ger landstinget pengar som ska fördelas till ideella organisationer som arbetar med förebyggande insatser mot tillexempel HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar, vilket är precis vad föreningen gör.

RFSL Jönköpings ordförande Anders Bergström är orolig inför framtiden. Det var två år sedan föreningen fick landstingsbidrag senast och det blir allt svårare att bedriva verksamheten i Jönköpings län. RFSL Jönköping arbetar med att bevaka och främja Homo, bi och transpersoners rättigheter, men också med informationsspidning och stödverksamhet.

Men det är inte bara stöd och jourverksamheten som hotas av att landstingsbidraget uteblir. Mycket av RFSL Jönköpings arbete handlar också om att ge länets HBT-personer en mötesplats där alla kan och vågar vara sig själva, vilket inte alltid är så lätt i samhället.

RFSL Jönköpings kassör Michael Edvinsson säger att föreningen alltid lämnar in ansökningarna i tid, men att landstinget har andra prioriteringar. Om situationen inte förändras tror han att RFSL Jönköping inte finns kvar i slutet av 2010.

jonna.lahdensuo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".