Länet

Landstinget tillåter omskärelse

Omskärelse av unga pojkar bör från och med i höst erbjudas av alla landsting, det har Sveriges kommuner och landsting, SKL bestämt.

trots SKLs beslut är många läkare och flera landsting är emot att göra ingreppet av etiska skäl och tänker därför trotsa uppmaningen. Men här i Jönköpings län så godkände landstingspolitikerna att man ska utföra omskärelse i ett beslut i höstas, berättar Lisbeth Rydefjärd, som är landstingsråd för kristdemokraterna.

Anledningen till att SKL uppmanar alla landsting till att erbjuda omskärelse av pojkar är att de vill minska antalet omskärelser som görs olagligt, av personer som inte har tillstånd. Det är Socialstyrelsen som beviljar tillstånd till personer att göra omskärelser, och dom uppskattar att hela två tredjedelar av de omskärelser som görs i Sverige varje år är olagliga, vilket ökar risken för att pojkarna får infektioner efteråt. I Jönköpings län utför sjukvården omskärelse av pojkar, men samtidigt får man betala en rejäl avgift för tjänsten, mellan åtta o 21 tusen kronor enligt prislistan.

david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".