Matkedjorna är för hårda mot fiskeindustrin

Det har blivit svårare att hitta torsk i frysdisken efter alla larm om utfiskningen i Östersjön. Men dagligvaruhandeln är onödigt restriktiv och det är ett problem. Det menade jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist under ett livsmedelsseminarium som jordbruksverket anordnade i Jönköping idag.
Jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist menar att dagligvaruhandeln har gått ut för hårt och tagit bort för mycket torsk. Förra året skärpte Ica och Coop kraven för den torsk de sålde. Alla torsk skulle vara längre än 40 centimeter, den skulle ha hunnit leka och föröka sig. Men Nykvist menar att hon fått signaler från beredningsindustrin om att flera stora matkedjorna ändå tar hem mycket mindre torsk nu, trots att den är lagligt fiskad och följer de regler som flera matkedjor har satt upp. Det kan bli så att industrin får söka sig nya marknader eller importera torsk från andra delar av världen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".