Behandlingshem utreds

Nu startar Statens institutionsstyrelse, SIS, en utredning av tre av sina egna behandlingshem, efter att de misstänks för att felaktigt ha placerat barn i isolering.

När Ekot i juni avslöjande att ungdomsinstitutioner isolerar barn på fel grunder, så uppdagades omfattande brister. Bland annat ska barn ha isoleras som bestraffning efter att de stört tv-tittandet, vägrat att ta av sig en luva på tröjan, druckit läsk direkt ur flaskan och liknande.

Något som gjort att SIS ändrat rutinerna för isolering på alla behandlingshem och man har skärpt tillsynen. Men nu ska SIS också granska tre enskilda fall av isolering. Två av fallen är i Jönköpings län. På Stigbyskolan på Visingsö isolerades en pojke i 20 timmar efter att han tagit med sig läsk på rummet och blivit aggressiv. Nu begär SIS tillsynsenhet att skolan ska svara på varför pojken blev kvar i isolering så länge.

På Långanässkolan i Eksjö isolerades en flicka i oktober efter att hon blivit aggressiv och vägrade följa med på promenad. Tillsynsenheten vill veta varför personalen ville tvinga henne ut på promenad från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista