Olaglig kräftutsättning i länet

I dag vände sig länsstyrelsen i Jönköping till polisen för att stoppa de som olagligt sätter ut signalkräftor. Förra året upptäcktes flera sådana här utplanteringar och nu polisanmäls ytterligare tre stycken.
Flodkräftan är utrotningshotad i länet och det är det som gör att länsstyrelsen ser mycket allvarligt på olagliga utsättningar av signalkräftor. Den sprider ju kräftpesten, som tar död på den svenska flodkräftan. Förra året avslöjades att det planterats ut signalkräftor i flera vatten och det hotar direkt länsstyrelsens stora satsning på att få tillbaka en bra stam av flodkräftor. Genom provfiske och tips från allmänheten har det konstaterats illegala utsättningar i tre vatten. Det gäller Källerydsån i Gnosjö kommun, Törsbosjön i Nässjö kommun och Hökessjön i Habo kommun. Länsfiskekonsulent Anton Halldén anser att de som ligger bakom, på eget bevåg har dömt de kvarvarande flodkräftorna i de här vattnen till döden. För de kommer så småningom att drabbas av pesten. Och nu blir det alltså polisens sak att spåra förövarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista