länet

Kor och får vaccineras mot blåtunga

Inga nya fall av den fruktade djursjukdomen blåtunga har upptäckts det senaste halvåret. Trots det är vaccinationerna åter i full gång i länet.

Bengt Stener på Drättinge gård mellan Huskvarna och Gränna är en av dem som vaccinerar sina djur.

– Det går väl ganska smidigt tycker jag, säger han.

Han berättar att de passar på att vaccinera tjurarna när de ändå skulle vägas. Korna fick de spänna fast en extra gång och det innebär några timmars extra jobb.

Totalt är det omkring 300 000 får och nötdjur som skall vaccineras mot sjukdomen blåtunga, som dök upp i Sverige förra hösten och drabbade gårdar i bland annat Kronobergs och Jönköpings län.

För att smittan inte skulle spridas ytterligare satte man bland annat upp regler för hur djur fick flyttas och beslutade om vaccinering för djur i riskområdet. Hittills har en tredjedel av djuren vaccinerats och det är enligt planerna och nu tar man även till åtgärder utanför områdena säger Bengt Larsson som är smittskyddschef på Jordbruksverket.

– Vi har koll på att vi inte hittar smittan på fler ställen i landet och dessutom tar vi tester på området precis utanför riskzonen, säger Bengt Larsson.

Under senaste halvåret har inga nya fall av blåtunga hittats och Bengt Larsson tror det intensiva arbetet kommer att få bort sjukdomen från Sverige.

– Förhoppningsvis bryter vi smittkedjan under nästa vinter, säger Bengt Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista