Lantbrukaren Christofer Ericsson är en av många som hakat på trenden med fodermajs.
länet

Allt fler lantbrukare väljer majs

Flera meter höga odlingar av majs har poppat upp som ett vanligt inslag på landsbygden i sommar. Men på de flesta håll handlar det inte om majs som man kan äta utan den ska skördas och användas som foder.

Intresset för fodermajs har ökat rejält bland lantbrukare i länet under året. 

– Det är alltid spännande att hoppa på något nytt. Det har varit intressant att följa hur det växer, säger Christofer Ericsson, som driver en gård i Berghem mellan Huskvarna och Gränna.

De cirka tre meter höga majsväxterna står tätt och ger en känsla av djungel på Christian Erikssons ägor.

Klimatet länge ett problem

Det är första året som har provar på att odla majs, som ska bli till foder till hans djur.

I länet har det något kyligare klimatet länge stoppat odlingen av fodermajs, men nu har det kommit fram nya typer av plantor som är mer tåliga för kyla.

Majsen skördas bara en gång, i slutet av september eller i oktober och blandas ut med gräs.

Planerar för fortsättning

Hur pass lyckad satsningen på Christian Ericssons mark är är svårt att säga innan majskolvarna vuxit ut. Det är där den stora delen av stärkelsen, som avgör fodrets kvalitet, sitter, men går det bra så kan bli en fortsättning, berättar han.

– Först och främst tänker jag ge det till korna, men fungerar det bra så ger jag det även till tjurarna nästa år.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista