Landstinget vill att alla verkligen gör ett val, säger Mats Bojestig. Foto: Alexandra Peterson /SR
sjukvården

Snart dags kryssa i ditt vårdval

Snart är det dags för dig att själv välja vilken vårdcentral du vill tillhöra. Landstinget arbetar nu intensivt med att utforma vårdvalet och presenterade idag reglerna för alla vårdgivare. För nästa år är det dags att välja för alla invånare, berättar Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget.

Ännu är det oklart hur många vårdcentraler det kommer att finnas att välja mellan. Bakgrunden till vårdvalet är ett beslut i riksdagen och tanken är att invånarnas inflytande över vården ska stärkas. Inom några veckor ska landstinget klubba de regler som gäller den som vill bedriva vård - och alla som lever upp till kraven ska få vara med i det här nya systemet.

Men vårdvalet är fortfarande en politisk het fråga och Socialdemokraterna hotar att riva upp den fria rätten att starta vårdverksamhet om de vinner nästa riksdagsval.

Socialdemokraterna sätter sig också emot att blir det den vårdcentral som ligger närmast bostaden som gäller för dem som inte väljer - det kan bli en ny privat och inte den som gäller idag. Men landstinget vill helst att alla verkligen gör ett val säger Mats Bojestig. 

Fortfarande är det många som inte känner till så mycket om vårdvalet - och frågan är hur många som verkligen kommer att välja något annat är det de har idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".