Professor Ingvard Wilhelmsen lyckas bota många hypokondriker (foto: Jimmy Karlsson/SR)
sjukvården

Inbillningssjukdom kan botas

Drabbas du ofta av feber, cancer eller kanske hjärtbesvär utan att läkarna kan hitta något fel? Hypokondrikerna är många, men diagnosen går att bota.

En av 100 personer lider av hypokondri eller inbillningssjuka, som det hette förr. Det är en sjukdom som innebär stor ångest för den som är drabbad, men ofta är det svårt för sjukvården att ställa en diagnos.

Men sjukdomen går att bota, säger Ingvard Wilhelmsen, grundaren till Nordens första klinik för hypokondriker när han besökte Jönköping idag.

- Det går att bota den, de allra flesta blir helt bra igen. Men det handlar om attityd, istället för att söka döden får de acceptera att de är dödliga,, säger Wilhelmsen.

En hypokondriker innebär att man har en överdriven oro för att bli allvarligt sjuk.

Ingvard Wilhemsen är professor på Unversitetssjukhuset i Bergen och tar emot omkring 100 patienter med allvarlig hypokondri varje år. Sjukdomen påverkar patienten allvarligt, säger han.

- Det kan dominera hela vardagen. Tanken på döden blir så svår och besvärlig att de gör allt för att inte dö.

När Ingvard Wilhemsen pratade inför sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal på ortopediveckan i Jönköping idag så var det många som kände igen sig.

Sjukdomen har fått mer uppmärksamhet den senaste tiden, men det kan göras mer säger Ingvard Wilhemsen.

- Vi utreder och utreder istället för att ta patienten åt sidan och prata med dem om hur de förhåller sig till symtomen.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".