1 av 3
Anna Mårtensson (FP). Foto: Jimmy Karlsson/SR
2 av 3
En plan för hotsituationer. Foto: Jimmy Karlsson/SR
3 av 3
Fredric Jonsson. Foto: Jimmy Karlsson/SR
Jönköping

"Hoten kan få politiker att sluta"

Hot riktade mot förtroendevalda politiker kan minska intresset för att engagera sig politiskt. Det säger Anna Mårtensson, kommunfullmäktiges ordförande i Jönköping, efter det bombhot som avbröt mötet igår.

Hoten mot politiker är vanligt och det kan få vissa att sluta med politiken, säger hon.
– Jag tror att majoriteten av politikerna inte låter sig påverkas, men hos vissa kan ett hot avgöra om de ska fortsätta inom politiken eller inte.

Det var i går som en man ringde till SOS Alarm och sa att en bomb skulle smälla i samband med Jönköping kommuns fullmäktigemöte igår kväll.

Mötet avbröts, men kunde återupptas efter en kontroll av byggnaden.

För ungefär ett år sedan hotades också politikerna i landstinget när de skulle diskutera det omdebatterade huset för Smålands musik och teater. Och så sent som i juni i år blev en kommunpolitiker i Vaggeryd hotad till livet.

För ett år sedan, halvvägs in i mandatperioden, hade dubbelt så många kommun- och landstingspolitiker lämnat sina politiska poster i länet, jämfört med förra perioden. Det är alltså svårt att få människor att engagera sig politiskt.

Enligt den senaste mätningen som gjordes av Sveriges kommuner och landsting så ligger hoten mot förtroendevalda på en kostant hög nivå. Man är utsatt som politiker, berättar Sara Deltér som arbetar med säkerhetsfrågor på Sveriges kommuner och landsting, SKL.
– Vi anser att läget är allvarligt, för hotet påverkar både den enskilde och det politiska systemet.

I Jönköpings kommun finns det konkreta handlingsplaner på hur man ska göra vid ett hot, men med fler liknande hot som igår kan det behövas mer arbete med de här frågorna, säger Fredric Jonsson som är chef för sektionen för trygghet och säkerhet i Jönköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".