1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
jönköping

Här är nya Jönköping - Munksjön kan få ny bro

Den nya järnvägsstationen ska ligga vid Munksjöns södra strand och ingen annanstans och det kan bli en andra bro över Munksjön.

Den politiska ledningen i Jönköping sätter nu ner foten och deklarerar att stationen för Götalandsbanan ska placeras vid Munksjöns södra strand.

Det framgår av visionen för Jönköpings framtid som presenterades idag.

- Vi känner att det här är ett väldigt bra alternativ. Vi ser att det skulle fungera på det bästa sättet säger Ann-Mari Nilsson, (C) kommunalråd i Jönköping.

Kommunledningen är överens om att stationen för Götalandsbanan ska ligga vid Munksjöns södra strand. Banverket har presenterat tre olika förslag varav ett var vid den gamla stationen, det andra i Tenhult. Båda förslagen ratas av politikerna, som menar att det bästa för pendlingen och staden är om den blir vid Munksjön.

- Den nuvarande stationen ligger så att det är helt orimligt att bygga en höghastighetsjärnväg. Då skulle vi förstöra naturvärden, säger Elin Lagerqvist (S), kommunalråd.

I väntan på ett slutgiltligt besked om Götalandsbanan ska byggas, vill nu kommunen reservera marken vid Munksjön för stationen och är beredd att flytta på vägar.

Stationsbygget är en central pusselbit i den utveckling av området söder om Munksjön som politikerna hoppas på, en utveckling med bland annat 8 000 nya lägenheter, 6 000 nya arbetstillfällen och 12 000 nya invånare. Nu ska Jönköpingsborna få tycka till.

- Jag hoppas att många ska hjälpa till om vad som är viktigt, säger Ann-Mari Nilsson.

I visionen finns även ännu en bro över Munksjön. Trafiksituationen förväntas bli värre med den nya stadskärnan och en lösning skulle kunna vara ytterligare en bro.

I den nya visionen för hur stadskärnan ska se ut i framtiden finns det ett tydligt avstamp om var stationen för Götalandsbanan ska ligga. Där är man från politiskt håll överens om att den ska vara söder om Munksjön.

Men när det kommer till infrastrukturen så är det en otydlig bild som läggs fram. Det talas ibland om en ytterligare bro över Munksjön för biltrafik, en möjlig spårvagn där ettans buss går och på vissa kartor syns en ny bilväg över Kålgården som ska underlätta trafiken när området vid södra Munksjön byggs ut. Det här förväntas Jönköpingsborna tycka till om nu under en tid, trots att det inte finns någon politisk enighet kring det här.

 - Vi har inte på något sätt bestämt oss för en ytterligare bro, men vi diskuterar, säger Ann-Mari Nilsson, Centerpartistiskt kommunalråd.

- Jag känner spontant tveksamhet. Är det möjligt med en bro till över ett så litet vatten?

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".