Kanske hinner resenärerna från Vuxenskolan besöka den berömda Güell-parken också, när de konfererar i Barcelona? AP Photo/Santiago Lyon /SCANPIX
länet

Spanienresa skakar Vuxenskolan

Studieförbundet Vuxenskolan i länet skakas återigen av interna stridigheter. Vuxenskolan slår på stort och planerar konferens i Spanien, men nästan alla hoppar av i protest.

- Jag tycker inte det passar sig nu, när det är oroligt över hela Sverige och i världen. Sedan är vi bidragsberoende, vi lever på statsbidrag och kommunbidrag och då tycker jag vi ska använda de pengarna till annat, säger Birgitta Andersson i Nässjö, en av dem som hoppat av Spanienresan.

Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet i länet fortsätter att kantas av ekonomiska missar och interna bråk. Efter den ekonomiska katastrofen med Elviskonserter som gick back, en sparkad verksamhetschef och tveksamma aktieplaceringar, satsar nu länsorganisationen av Studieförbundet på att åka till Spanien på konferens.

Mitt under pågående finanskris, då både kommuner och företag sparar, åker regionstyrelsen på en flerdagarskonferens till Barcelona.

Från början var även chefer och ordförande i de lokala avdelningarna medbjudna, men samtliga utom en har hoppat av i ren protest, enligt Nyheternas källor. De uppgifterna bekräftas av Nässjös verksamhetsledare, Birgitta Andersson.

- Ja, det kan man säga att de har gjort.

Eftersom Studieförbundet till stor del lever på bidrag från kommunerna sticker det i ögonen att åka på utlandsresa, tycker många. Men trots hård intern kritik blir resan av, men nu bara med regionstyrelsen och personal på regionkontoret. Kostnaden per person ligger på 5 500 kronor, slutsumman om tio personer åker med skulle därmed hamna på 55 000 kronor.

LRF:s representant i styrelsen, Pelle Philip, är en av styrelseledamöterna, som åker med på resan och han försvarar den.

- Det är faktiskt billigare att åka till Barcelona än att åka till Bodafors vandrarhem och lägga sig.  Femtusen kronor för att vara i Barcelona i fyra dagar, jag tycker det låter riktigt bra och någon klapp på axeln måste man ha för att engagera sig så mycket som vi gör, säger Pelle Philip.

Men att resan nu bantats ned hjälper inte, den interna kritiken kvarstår.

- Jag står inte bakom den, det får de stå bakom som åker, säger Birgitta Andersson.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".