Kommunerna borde titta över sin egen verksamhet istället, säger Alice Åström.

Kritik mot bidragsjakt

Eva missade att berätta för socialen att hon vunnit drygt 4 000 kronor, i dag stod hon inför rätta. Samtidigt som allt fler polisanmäls för bidragfusk ifrågasätts jakten av riksdagledamoten Alice Åström.

- Först trodde jag att det var ett skämt. Sedan förstod jag att det var allvarliga saker som jag var åtalad för, säger Eva, som idag stod inför rätta i Eksjö tingsrätt.

Är du en fuskare?

- Absolut inte. Jag visade fram kvittot, jag har inte försökt att mörka, jag har inte försökt förändra i kvittot från banken.

Socialen gav Eva, som egentligen heter något annat, ett tillfälligt lån till olja för att kunna värma upp huset. Men i samma veva vann hon 4 500 på travet och hon berättar att den vinsten uppgav hon först två veckor senare till socialen. Då blev hon polisanmäld och under onsdagen hölls det rättegång.

Antalet anmälningar om bedrägeri eller bidragsfusk mot kommunerna har mer än fördubblats jämfört med förra året.

Det är alltså inte bara Försäkringskassan utan även kommunerna, som bestämt sig för tuffare tag mot dem som söker bidrag.

Viveka Karlsson-Forell, som är ordförande i individ- och familjenämnden i Nässjö, bekräftar att de polisanmäler alla som missat att berätta om någon inkomst.

- Vi har policyn att vi polisanmäler när det uppdagas att man inte följer riktlinjerna, säger Karlsson-Forell.

Handlar det om fusk eller handlar det om misstag?

- Jag tänker nog att det kan göra både ock.

Misstag eller inte, alla fel som bidragstagare gör polisanmäls i Nässjö.

Kommunerna har skärpt sin tillsyn, i år har antalet anmälda bidragsbrott mot kommunerna i länet ökat dramatiskt; under första halvåret handlar det om 33 fall mot 32 under hela förra året.

Åklagare Claes Lorefors berättade för Nyheterna att bidragsbrotten mot socialtjänsten ofta handlar om en sådan här enstaka utbetalning som glöms bort eller som man struntat i att redovisa.

Men det finns kritik mot den här utvecklingen. Vänsterpartisten Alice Åström, som sitter i riksdagen för Jönköpings län, tycker att kommunerna borde granska sig själva istället.

- Jakten på bidragsfuskare idag handlar oftast människor som gjort ett misstag, när man fyllt i en blankett eller inte förstått regelverket. Det egentliga fusket är ju väldigt, väldigt litet. Istället för att polisanmäla och ta den processen borde kommuner och myndigheter titta över sitt eget regelverk. Är det tydligt nog, är det begripligt - har man gjort allting själva för att det inte ska bli något misstag, frågar sig Alice Åström.

Dom mot kvinnan, som på tisdagen stod inför rätta i Eksjö, faller nästa onsdag.

Läs tidigare publicerat:

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".