Kommunen har inte råd att mata Nessie längre. Foto: Jenny Almlöf/SR
HUSKVARNA

Sjöodjuret behöver en fodervärd

Sjöodjuret Nessie i Huskvarna kan komma att överge land och dra ner i Vättern.
För Jönköpings kommun har inte råd att mata henne längre.
- Läget är akut, säger kommunens landskapsarkitekt Björn Kalin.

Sjöodjuret Nessie på Norrängen i Huskvarna börjar tröttna och kanske väljer att överge land och ge sig ner i Vättern. Något som kan leda till besvär eftersom sjöodjur sägs kunna ställa till med skador om de får härja fritt ute i sjöar.

Problemet är att Jönköpings kommun inte har råd att mata Nessie längre.
- Det är akut läge absolut. Hon kan bli väldigt mager nästa år i så fall, vi behöver ha hjälp för att hålla henne kvar. Hon kostar en del pengar att mata, säger Björn Kallin som är landskapsarkitekt hos Jönköpings kommun.

Nessie härstammar från sjöodjuret i den skotska sjön Loch ness, i rakt nedstigande led. Hon kom hit som ägg 2002 och klev upp på land 2003. Där har hon varit sen dess, till mångas förtjusning. Men när tekniska kontoret nu inte har råd att ta hand om henne så är alltså risken stor att hon drar ner i Vättern.

Och eftersom att sägner säger att sjöodjur till och med kan ge sig på människor, så hoppas Björn Kalin och hans kollegor att dom ska hitta någon som tar sig an Nessie.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".