Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Värnamo

Hård skattesmäll för Hammargården

Nu kommer sviterna efter Nyheternas avslöjande om Hammargården Foto: Peter Jernberg/SR

Det hårt kritiserade familjejordbruket Hammargården utanför Värnamo åker nu på en skattesmäll på nästan 800 000 kronor.
Efter Nyheternas granskning av svart arbetskraft på gården så kommer nu sviterna.

Hammargården är leverantörer av mat till både landsting och flera kommuner i länet. Efter avslöjandet om att företaget använde svart och underbetald arbetskraft så gjorde Skatteverket kontroll på företaget.

– Man har redovisat momsen fel och det innebär för lite moms totalt sett, säger skatterevisor Eva Persson på Skatteverket i Linköping.

När Skatteverket gjorde en revision på sambruksföreningen Hammargården i våras visade det sig att stora delar av bokföringen för 2008 var ett svart hål och Hammargården hade inte betalat in moms på 645 000 kronor. Dessutom hittade Skatteverket stora fel och brister i de underlag som fanns, med bland annat fel kontonummer och fel belopp på de in- och utbetalningar som gjorts.

Skatteverket kräver nu in pengarna i efterhand och dessutom får Hammargården betala en straffavgift. Slutnotan till Skatteverket hamnar på nästan 800 000 kronor, berättar skatterevisor Eva Persson.

– När man gör sådana här fel, så blir man påförd böter, säger Eva Persson. 

Det var i december förra året som Nyheterna kunde avslöja att familjejordbruket och livsmedelsleverantören Hammargården anlitade svart och underbetald arbetskraft från Rumänien, samtidigt som man vann upphandlingar att leverera mat till äldreboenden och skolor både hos landsting och kommuner i södra delen av länet.

All bokföring har nu återskapats och Skatteverket har godkänt den. Verkets revisor vill av sekretesskäl inte berätta om man tänker polisanmäla Hammargårdens ägare för bokföringsbrott.

– Det är sekretess på det, säger Eva Persson på Skatteverket.

Hammargårdens ägare, familjen Brånalt, skyller bristerna på ålder och sjukdom hos en av familjemedlemmarna och att bokföringen raderats av misstag, men Skatteverket köper inte den förklaringen och menar att övriga familjen har tillräcklig insyn för att ha upptäckt bristerna.

Hammargårdens ägare hänvisar till Värnamoadvokaten Kjell-Åke Lundin. Han säger att familjen tänker överklaga beslutet.

– Jag tycker att Skatteverket har varit väldigt okänsligt och en del information de tagit till sig är helt felaktig. De har dragit slutsatser som inte stämmer överens med verkligheten, säger Kjell-Åke Lundin. 

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".