Nioårige pojken hemma igen

I måndags stod den nioårige pojken i det här uppmärksammade vårdnadsärendet åter på svensk mark. Han kom hem tillsammans med sin pappa, som åkt för att hämta honom i USA. Där har pojken hållits gömd av mamman i ett par år. Hon bodde i Vaggeryds kommun, när hon tog pojken med sej och flydde undan en pågående vårdnadstvist.
Pappan har tilldömts ensam vårdnad om 9-åringen i väntan på att frågan slutligt avgörs av svensk domstol. Å det var genom att hänvisa till det och till Haag-konventionen om barns rättigheter som dom amerikanska myndigheterna gick med på att låta pappan ta med sej sonen tillbaka till Sverige. Mamman har i sin frånvaro häktats av Värnamo tingsrätt som misstänkt för grov egenmäktighet med barn och kammaråklagare Jan Andersson har begärt henne utlämnad. Just nu sitter hon i amerikanskt häkte och den 4 januari avgör en federal domstol om hon ska lämnas ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista