Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
jönköping

Kiss i vattnet kan ge astma

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 06.58
Nicmi Hanna och hennes två barn gör tummen ner för dåligt badvatten. Foto: Rebecka Montelius/SR

Bassängvattnet i Rosenlundsbadet i Jönköping innehåller höga halter kiss, det visar en stick-provsundersökning som Ekot har gjort. Rosenlundsbadet ligger i topp bland de 18 olika bassänger som testats.

Det dåliga badvattnet oroar flera besökare på Rosenlundsbadet.

– Förfärligt rent ut sagt. Det är inte kul att låta sina barn lära sig simma i det här vattnet, säger Nicmi Hanna som har sina barn i simskolan.

Ett test togs i äventyrsbadet för några veckor sedan. Då visade det sig att vattnet hade bland de högsta halterna kväve, alltså kiss, av de 18 bassänger i Sverige som undersöktes.

Kiss i sig själv är inte skadligt utan det är när det blandas med kloret som ämnet trikloriamin bildas i luften. Ämnet tros kunna ge astma och illamående och nu forskar man på Umeå universitet för att ta reda på hur farligt ämnet är.

Flera badhus i landet hade för höga halter kväve i vattnet. Michael Ressner på Socialstyrelsen är bekymrad.

– Är det över 1,5 milligram per liter så bör man reflektera över varifrån föroreningarna i vattnet kommer.

Rosenlundsvattnet hade en halt på 5,9 milligram per liter. Det handlar om kiss och svett från badande. 

Varför Rosenlundsbadet har problem med höga halter vill inte badhuschef Jan Åke Sundbring svara på. Han tycker att han är för dåligt informerad just nu.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se


FAKTA TRIKLORAMIN
- Det är känt sen tidigare att trikloramin inte är nyttigt - höga halter kan ge illamående och andnöd
- 2006 visade belgiska forskare att trikloramin också kan orsaka barnastma
- En studie bland skolbarn i Umeå visade också att barn som badade mer än en gång i månaden i klorerat vatten hade mindre skydd i luftvägarna
- I en nu pågående studie vid Umeå universitet har 1100 badhusanställda svarat på en enkät
- Svaren visar att i samband med vistelse i simhall rapporterades andnöd 13%, hosta 23%, irritation i näsa 29%, i svalg 24% och i ögon 37%. Astmabesvär eller medicinering mot astma rapporterades av 12.3.% av de badhusanställda - vilket är högre än för hela befolkningen som är 8,1%.
- Professor Gunnar Nordberg hoppas kunna påvisa att redan 0,2 mg trikloramin per kubikmeter luft är farligt. Idag finns någorlunda konsensus om att 0,5 mg är problematiskt
* Men bland astmaspecialister finns det de som tror att larmen är överdrivna - sambanden är inte helt klarlagda, menar kritikerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".