Trygghetslarmen fungerar inte under avbrottet. Foto: Ralf Bergman/SCANPIX

För dyrt för Telia att informera om avbrott

Ett par tusen länsbor blir i helgen av med all sin telefonkommunikation och därmed larmmöjligheter. Men ytterst få har fått besked om det här. Länsstyrelsen ska nu granska vad som gick fel när många kommuner inte informerades.

Drygt 2 000 länsbor, alla Telias kunder på Höglandet, kommer inte kunna använda vare sig telefon eller internet natten mellan söndag och måndag. De kommer alltså inte kunna larma SOS  eller använda sina trygghetslarm om det behövs.

Och de flesta är ovetande om det här. Telia har inte skickat nån information till sina kunder och flera kommuner har heller inte nåtts av beskedet vilket Henrik Ahlgren, kvalitets- och utvecklingssamordnare i Aneby kommun, tycker är allvarligt.

- Det gäller inte bara personer som har kontakt med vård och omsorg, det kan ju även vara enskilda då man behöver använda telefon, säger han till Nyheterna.

Telia tycker 2 000 personer är för få för att informera.

- Det är en kostnadsfråga, säger informationsdirektören Hans G Larsson.

Länsstyrelsen ska nu granska varför de flesta kommuner varit ovetande och inte kunnat informera sina invånare.

- Vi har en fast rutin, och om det har klickat så måste vi titta på den rutinen, säger Kurt Lindberg, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen.

Informationen har, gått från Telia, via SOS ut till Räddningstjänsterna och dom har bemannat upp för att finnas till hands under avbrottet natten mellan söndag och måndag, men de personer på kommunerna som ser till expempelvis trygghetslarmen och andra viktiga samhällsfunktioner har inget vetat.

- Det är allvarligt om man inte har gjort några åtgärder. Är det 200 eller flera så ska detta göras. Trygghetslarmen drabbas , så man kanske exempelvis måste göra fler besök från hemtjänsten under avbrottet, säger Kurt Lindberg.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".