Anna Axelsson, mäklare. Foto: Håkan Montelius, SR
Jönköping

Många spekulanter på husvisningar

Det är hårt tryck på husvisningarna i Jönköping just nu. Antalet spekulanter per visning är högre än vanligt, och det beror på att antalet hus som visas har minskat.

Sedan första veckan i juli har antalet villor till salu minskat med 26 procent. Och mäklaren Anna Axelsson har märkt av det här.

- Det är ganska lite till salu jämfört med innan. Från spekulanterna hör man att dom saknar fler hus att titta på, säger hon.

Det är många besökare på husvisningarna i Jönköping just nu, helt enkelt på grund av att det inte finns så många hus ute till salu. I somras däremot såg det helt annorlunda ut. På internetsajten Hemnet var det en peak under första veckan i juli; då låg 676 villor ute till försäljning. Men sen dess har det vänt kraftigt neråt. Första veckan i september fanns det knappt 500 hus till salu, en minskning med 26 procent.

Men Claudia Wörmann som är analytiker på Mäklarsamfundet menar att minskningen nu beror på att peaken i somras var onormalt hög, eftersom många husägare inte fick sina hus sålda i vintras.

- Jönköping var ju också drabbat av oktober-november i fjol när ingeting hände. Vad som händer nu är att de som inte fick sitt sålt då kanske la ut det i maj-juni, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".