Höghastighetstågen kanske inte stannar i Jönköping. På bilden det franska höghastighetståget TGV. Foto: Diether Endlicher / Scanpix
utredning om götalandsbanan

Höghastighetstågen kanske susar förbi

Under måndagen presenteras utredningen som kan betyda avstampet för Götalandsbanan, mellan Göteborg och Stockholm via Jönköping, men tågen kanske bara susar förbi utan att stanna.

- Antingen går tåget direkt mellan Stockholm och Göteborg, eller så stannar det på två mellanliggande stationer, men på alla stationer kan det inte stanna, säger Mårten Zetterman, projektledare på Banverket.

- Konkurrensen från stationerna i Norrköping, Linköping och Borås är stenhård, säger Mårten Zetterman.

Han berättar att idag är det mest tryck på pendlingen längs dom andra sträckningarna på banan, alltså inte till och från Jönköping. Här ligger länets residensstad i lä.

I Jönköping finns det redan höga förväntningar på Götalandsbanan. Den nya stationen söder om Munksjön har redan tagit plats i stadsbyggnadsvisionens nya del, som innehåller kommunens visioner för ett framtida Jönköping söder om Munksjön. Politikerna talar om tusentals nya jobb i samband med att Jönköping kanske blir pendlingscentrum.

Och tron på att tågen stannar i Jönköping är stor hos politikerna.

- Eftersom Jönköping är en så pass stor stad så kommer det absolut vara tåg som stannar här, säger kommunalrådet Elin Lagerkvist (S).

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".