Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Huskvarna

Tyst asfalt dämpar trafiken

Trafiken på E4:an låter, en ljudkuliss som inte är så rolig för de som bor längs den. Nu får de som bor i Vättersnäs skydd.

Det låter för mycket om trafiken förbi Huskvarna. Miljööverdomstolen har satt ner foten och nu kommer Vägverket att göra livet lite tystare för de som bor längs E4:an.

Bland annat kan sträckan bli först i Småland med så kallad tyst asfalt berättar projektledaren på Vägverket, Peter Hermansson.

- Den största delen är ju den bullerdämpade beläggningen med tanke på att det är den som gör störst nytta för flest personer säger Hermansson.

Vägverket måste se till att det blir tystare för de som bor längs E4:an i Norrängen och Vättersnäs i Huskvarna. Miljööverdomsstolen har satt ner foten och slagit fast att ljudet från motorvägen är för högt.

En av åtgärderna som Vägverket nu föreslår är alltså så kallad tyst asfalt, en specialblandad asfalt som sänker ljudet med upp mot fem deicbel. Trots att den är betydligt dyrare är det troligt att den kommer att användas förbi Huskvarna  som i så fall blir först i Småland med den tysta asfalten.

Men det räcker inte med att byta asfalt. Ett 2,5 meter högt bullerplank kan komma att sättas upp och dessutom vill Vägverket sänka hastigheten från 110 till 90.

På onsdag får de som bor i området säga sitt på ett informationsmöte med Vägverket.

Egentligen skulle allt vara klart till årsskiftet, men riktigt så blir det inte säger projektledare Pter Hermansson.

- Nej, det kommer vi nog inte att klara eftersom den bullerdämpade beläggningen, som kanske är den viktigaste åtgärden, inte går att genomföra i år. Vi går ju in i en årstid då det inte är så lämpligt att lägga asfalt över huvudtaget, så det får vänta till nästa år.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".