Vårdhem låste in psykiskt sjuka

Uppdaterad 15:10
Ett vårdhem för psykiskt sjuka får hård kritik från Länsstyrelsen. Bland annat låser de in sina vårdtagare fast de inte får.

De psyksiskt sjuka klienterna på vårdhemmet Berglunda i Eksjö kunde inte gå ut som de ville, kodlås satte stopp. De fick genomgå drogtester och dessutom blev de regelbundet visiterade.

Det visar Länsstyrelsens granskning av vårdhemmet, som ägs av vårdbolaget Carema

- Det är ett brott mot den enskildes integritet och ett allvarligt brott mot svensk lagstiftning. De har ingen som helst rätt till någon tvångsrekvisit säger Birgitta Wennemark på Länsstyrelsen.

Ansvariga för behandlingshemmet säger att man nu åtgärdat kodlåsen och ändrar i rutinerna kring visitering och dorgtester. Drogtesterna har alltid varit frivilliga, hävdar de, men kan ha uppfattats som tvingande.

- Vi ger allvarlig kritik nu. Vi sedan möjlighet att sedan förelägga och i tredje hand dra in tillståndet säger Wennemark.

Dessutom har vårdhemmet tagit emot personer från rättspsyk, trots att det saknas tillstånd för det.

- Vi tar till oss kritiken som Länsstyrelsen riktat mot oss. Vi har åtgärdat de flesta bristerna. Vi har väl använt oss av de här rutinerna i många år men nu har vi förstått av vi måste ändra på vissa saker säger Caremas regionchef Lena Hagström.

SR Jönköping
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".