Jönköping

Brandmän förberedda på kravaller

Den senaste tidens många oroligheter och bilbränder i förorter kring Göteborg, Malmö och Uppsala, har gjort att räddningstjänsten i Jönköping nu agerat.

Man har bland annat undersökt hotbilden men också kontaktat kollegorna i de drabbade städerna för att vara förberedda om företeelsen även skulle nå Jönköpings län.

 - Vi har följt läget och pratat med polisen och socialen här lokalt om det upplevdes som att det skulle kunna bli ett problem här men det verkar inte vara så, säger Göran Melin, ställföreträdande räddningschef i Jönköping.

Fackförbundet Kommunal kräver en rad åtgärder för att minska problemen med att brandmän utsätts för stenkastning, hot och våld under utryckning, rapporterar Ekot. Förbundet vill bland annat att det alltid ska göras en riskbedömning i samband med larmsamtalet, samt att övervakningskameror införs i samtliga räddningsfordon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".