Tonåringar struntar i hjälm

Trots att lagen om cykelhjälmsanvändande för alla barn under 15 år funnits i över fyra år så har polisen i Jönköping inte en enda rapportering om att någon brutit mot lagen.

- Är man under 15 år är man ju inte straffmyndig så då kan man ju inte straffas för det här så den är rätt tandlös lagen, säger Göran Bäckström på trafikpolisen i Jönköping.

Sedan den 1 januari 2005 är det lag på att alla under 15 år ska använda cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd som det står i trafikförordningen.

När lagen infördes för drygt fyra år sedan såg polisen en tillfällig förbättring av användandet men på senare år har det blivit sämre och det märker man också när nyheterna besöker Alfred Dahlinskolan i Huskvarna.

- Det ser dumt ut, säger en elev. Det är inte skönt, säger en annan.

 Framför allt är det när ungdomarna börjar högstadiet som cykelhjälmen åker av det säger Lars Öster som är trafik- och miljösamordnare på skol- och barnomsorgsförvaltningen i Jönköpings kommun.

- Åldern sju till 12 år är användningen 75-80 procent. Men när man blir tretton händer nånting, då är det omvänt förhållande och bara 25-30 procent använder hjälmen, säger han.

Dom här siffrorna kommer från NTF och visar att den händer någonting med barnens attityd till cykelhjälmen när man blir tonåring och det är någonting som man nu arbetar aktivt med att förändra i skolorna i Jönköpings kommun, i projektet trafik- och miljömedveten skola.

Projektet har varit igång i fyra år och är ett samarbete mellan flera olika aktörer men det är bara sedan januari i år som man har en tjänsteman på heltid på skol- och barnomsorgsförvaltningen i Jönköping som arbetar med den här typen av frågor vilket ger mer kraft ut i verksamheterna.

Flera skolor i Jönköping har också skärpt kraven på att eleverna ska använda cykelhjälm men även om skolorna gör vad dom kan för att öka hjälmanvändandet så är det i hemmet som attityden till användandet grundläggs, menar Lars Öster.

- Föräldrarna har ett stort ansvar för att det här ska få ett stort genomslag.

Reporter Mattias Sundler
 mattias.sundler@sr.se