huskvarna

Misstänkt nekar till skott

Uppdaterad 16:30
Idag inleddes rättegången mot de båda män, som misstänks ligga bakom skottlossningen på Öxnehaga i Huskvarna i våras.

En man blev då skjuten i benet och ena handen på öppen gata. Männen misstänks bland annat för grov misshandel och medhjälp till grov misshandel.

Enligt åklagaren började det hela som ett bråk där 23-åringen, som senare blev skjuten, anklagades för att ha stulit en fyrhjuling. De inblandade personerna ska ha bråkat och varit osams tidigare.

Det var spänt vid rättegången som började startade imorse. Rättens ordförande fick flera gånger be åhörare att dämpa sig när 23-åringen berättade om hur han blev skjuten. När han fick frågan om vem som skjutit pekade han genast på den misstänkte 28-åringen vid bordet mitt emot.

Han berättade hur han efter att han fått hot via telefon, tog sin moped och åkte för att möta de som hotat honom. Han blev stoppad av en bil där två personer, en 25-åring och en 28-åringen som han kände igen sedan tidigare, satt.

Men åsikterna går isär om vad som hände sedan.

23-åringen berättade hur 28-åringen steg ur bilen med en pistol och sa att han skulle skjuta honom i huvudet. Han träffades av två skott, ett i benet och ett som träffade honom på handen.

Men 28-åringen, som hållt sig undan från polisen tills för några veckor sedan då han frivilligt tillsammans med sin advokat klev in på polissationen, verkade lugn och självsäker under rättegången. Han säger att han inte ens varit i Jönköping när skottlossningen inträffade. Hans Advokat, Jan Frej, berättar om 28-åringens syn på anklagelserna.

- Han förnekar brott, han har inte varit på brottsplatsen och har alibi.

Åklagaren vill placera 28-åringen på platsen genom utdrag från hans telefonoperatör, som visar att hans mobilttelefon varit i Jönköping när mannen blev skjuten.

En annan man, en 25 åring åtalas för medhjälp eftersom han tros ha skjutsat mannen till platsen och sedan kört honom därifrån. Han erkänner att han har träffat en bekant och skjutsat honom till Öxnehaga, men att han inte hört eller sett någon skottlossning. Han vill inte berätta vem det var han skjutsade.

läs tidigare publicerat:

SR Jönköping
news.jkpg@sr.se