JÖNKÖPING

Spårvagnar i framtidens Jönköping

Inom fem år kan det finnas trådbussar och senare också spårvagnar i Jönköpings kommun. Planerna för hur kollektivtrafiken ska se ut inom en snar framtid börjar nu klarna.

Snart kan alltså både spårvagnar och trådbussar finnas i Jönköpings stadstrafik.

För i den senaste utredningen i frågan, som presenterades för politikerna i går kväll, är förslaget att det bland annat inom en femårsperiod ska gå en trådbusslinje från Bankeryd till länssjukhuset Ryhov. Dessutom ska bussarna mellan Jönköping och Huskvarna gå på en egen bana och det första steget är att bygga en riktig spårvagnslinje den vägen.

- Det är viktigt när man planerar samhället, att man gör det på ett sätt att man gör möjliggör för spårvagn i framtiden. Det är ett attraktivt kollektivtrafiksätt, säger Centerpartisten och kommunalrådet i Jönköping Ann-Mari Nilsson.

Kommunen tänker utveckla den kollektivtrafik som redan finns och delvis blir det helt nya transportslag och då trådbuss först. Men så senare, om 15-20 år enligt utredningen, blir det spårvagn på alla de stora kollektivstråken.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.