Peter Englund presenterade årets Nobelpristagare. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
jönköping

Glädje och förvåning över Müller

Den 56-åriga tysk-rumänska författaren Herta Müller får årets Nobelpris i litteratur.
Beskedet togs emot med glädje i Jönköping.

Reaktionerna på årets pristagare, Herta Müller, var inledningsvis blandade på Stadsbiblioteket i Jönköping. Först infann sig en sekund av förvåning som sedan förbyttes i glädje.
- Det verkar vara ett populärt beslut, konstaterar Nyheternas reporter Håkan Montelius.

På biblioteket hade man laddat upp med både cider och tilltugg när pristagaren avslöjades vid 13-tiden. Och det är alltså rumänsk-tyska Herta Müller, som tillhörde den tyskspråkiga minoriteten i Rumänien, som tilldelas priset.

Under den kommunistiske exdiktatorn Nicolae Ceausescus styre hade hon arbetsförbud, men 1987 lyckades hon fly till Västberlin. I flera böcker, såsom Flackland från 1985 och Barfota februari från 1987, beskriver hon tillvaron i byarna i de tidigare tyskspråkiga delarna av Rumänien.

- Bibliotikarien berättade att det är ett författare som kräver sin läsare, men om man tar sig igenom hennes verk så är det väl värt det, säger Håkan Montelius.

SR Jönköping
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".